Ένας χώρος ελεύθερος από διαφημίσεις

Ιανουαρίου 25, 2009

Το Postmedia είναι ένα περιοδικό, μια επιθεώρηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που θα εστιάσει στα Μέσα, στην Τέχνη και την Πολιτική, στην κοινωνία και την κατανάλωση μέσα από ένα κριτικό πρίσμα που θα αναδεικνύει προτάσεις καθώς και καθετί άξιο, που θα μπορούσε να προταθεί ως διέξοδος απ’ την πολυεπίπεδη σημερινή κρίση. Το PostMedia θα μιλήσει για τα Μέσα και την Πολιτική, μέσα απ’ την Τέχνη, και θα μιλήσει για την Τέχνη και την Πολιτική, μέσα απ’ τα Media. Το περιοδικό αυτό είναι ένα πείραμα τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενό του, το οποίο σκοπεύει ταυτόχρονα να είναι ένα παράδειγμα μεταδημοσιογραφίας, κι ένα πεδίο διαλόγου για το Σήμερα. Ένα βιβλιοπεριοδικό (boogazine) που θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις ρίζες της δημοσιογραφίας. Μια ανεξάρτητη επιθεώρηση του Παρόντος. Και μαζί: ένας χώρος ελεύθερος από διαφημίσεις.

Γίνεται σήμερα να επιβιώσουν, να υπάρξουν χώροι ελεύθεροι από διαφημίσεις; Το Postmedia θα το επιδιώξει, αναλαμβάνοντας όποιο κόστος κι αν χρειαστεί. Θα επιδιώξει να στηριχτεί αποκλειστικά στους συντάκτες του, στον εκδότη και στους αναγνώστες του. Η υψηλή του τιμή θα αναδιαμορφωθεί σύμφωνα με τη ζήτηση, κι έτσι οι αναγνώστες θα έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την τιμή του. Έτσι κι αλλιώς αυτό που ενδιαφέρει το Postmedia είναι οι αξίες της δημοσιογραφίας και του δημόσιου διαλόγου κι όχι οι τιμές. Το PostMedia δεν επιθυμεί να γίνει ένα ακόμα κυνικό Μέσο. Ούτε βέβαια στοχεύει να γίνει το ίδιο ένα Δόγμα, μια νησίδα καθαρότητας, ένα εναλλακτικό Μέσο στο κέντρο των καρχαριών.

Το Postmedia σκοπεύει να εκφράσει ό,τι δεν εκφράζεται απ’ τα παραδοσιακά Μέσα που εξαρτούν την ύπαρξή τους απ’ τη διαφήμιση και τις διαφημιζόμενες σε αυτά επιχειρήσεις. Το έντυπο αυτό θέλει να διατυπώσει επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κόσμου και του πλανήτη μας. Το ονομάσαμε Postmedia γιατί φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα μεταδημοσιογραφικό Μέσο, για το οποίο η γνώμη και η είδηση δε θα είναι εμπόρευμα που θα προωθεί άλλα εμπορεύματα. Του δώσαμε αρχικά το προσωνύμιο επιθεώρηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, γιατί για εμάς που συμβάλλουμε σ’ αυτό το εγχείρημα, η ανεξαρτησία είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ύστερα προσθέσαμε την φράση «να πάρουμε τα Μέσα στα χέρια μας», θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα να συνομιλήσουμε για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο με την κοινωνία κι όχι με τους διαφημιστές ή τα κάθε λογής εμπορικά τμήματα των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι στο Postmedia δε θα υπάρχουν διαφημίσεις, είναι κάτι που συνιστά αναμφίβολα μια πρόκληση. Είναι ένα στοίχημα που το παίρνουμε γιατί θεωρούμε ότι αξίζει.

Βέβαια, η έκδοση του PostMedia θα ήταν αδύνατη χωρίς τη γενναία υποστήριξή του απ’ τον εκδότη Νίκο Χατζόπουλο και την ομάδα του. Θα ήταν επίσης αδύνατη χωρίς τη συμβολή όλων αυτών των υπέροχων ανθρώπων που έγραψαν κείμενα, δημιούργησαν εικόνες, πρότειναν ιδέες. Και θα ήταν εξίσου αδύνατη αν δε στηριζόταν στη φιλία και τη συμπαράσταση μερικών πολύ αγαπημένων μας προσώπων. Ο γραφίστας Σάκης Στριτσίδης κι εγώ τους ευχαριστούμε απ’ τα βάθη της καρδιάς μας.

Στο πρώτο τεύχος φιλοξενούμε ένα αφιέρωμα στα λεγόμενα Free Press έντυπα. Επειδή τον τελευταίο καιρό, το οικονομικό και δημοσιογραφικό τους μοντέλο τείνει να ταυτιστεί με την έννοια του νεανικού –κι όχι μόνο- εντύπου, κι επειδή κανείς δε συζητά στην Ελλάδα τα διακυβεύματα αυτής της εξέλιξης, κρίναμε σωστό να θέσουμε ορισμένα ζητήματα που δε σχετίζονται μόνο με τον Τύπο, αλλά εκτείνονται ως το Διαδίκτυο, και τον ίδιο το δημόσιο Λόγο. Επίσης, ανοίγουμε ένα άλλο μεγάλο θέμα που δε συζητείται στα παραδοσιακά Μέσα κι αφορά στην ολοένα και πιο αμφίσημη έννοια του δημόσιου χώρου. Η άλωσή του απ’ τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν καταστήσει τον πολίτη σ’ ένα παθητικό καταναλωτή εταιρικών event. Επίσης, στο παρθενικό μας τεύχος διατυπώνουμε θέσεις κι ερωτήματα για την εμπορευματοποίηση της οικολογίας, καθώς και το μέλλον του οικολογικά υπεύθυνο καπιταλισμού. Όλα τα κειμένά μας συνομιλούν με πρωτότυπες εικόνες που έγιναν ειδικά για το Postmedia από γραφίστες και καλλιτέχνες. Φυσικά, το κάλεσμά μας για συνεργασία και διάλογο θα είναι πάντα ανοικτό σε όλους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: